luni, 12 iulie 2010

Subiecte,drame si caracterizari.

S-a vorbit atata despre cum a fost bac-ul, cat de lamentabil a esuat initiativa ministrului de a se juca de-a reforma,cum au fost subiectele , cat de mult s-a vorbit , copiat si asa mai departe.De azi imi propun sa ma leg de cei care ne-au influentat bac-ul in mod direct si care ne-au “modelat “ mintiile – sau am rog ar fi trebuit -si anume profesorii.De astazi o sa deschid un catalog al lor in care noi, fostii lor elevi, ii vom nota.Propun astfel un nou tip de subiecte.
Subiectul 1 : Realizati caracterizarea unui personaj principal din orele de “Logica/Economie/Psihologie/Filosofie”.
Din respect pentru dumnealui ii voi pastra numele anonim, de fapt il voi numi cu X1. Portretul sau fizic este conturat inca de la inceput – acum 4 ani cand l-am vazut prima data.Ne-a fost prezentat ca un barbat matur, trecut de 50 de ani , inalt cu o constitutie atletica cu o voce impozanta si serioasa, cu o nota de tristete.O prima trasatura caracteristica , trademark-ul lui, este parul grizonat aranjat pe spate ce aminteste de un Elvis in perioada sa finala sau un John Travolta din “Grease” transpirat dupa ce a dansat.Remarcam o atentie deosebita acordata de X1 podoabei sale capilare, acesta avand in permanenta la el , in buzunarul din sacou – care buzunar era destinat batistei in mod normal –un pieptane pe care il folosea in mod regulat si fara sfiala in intretinerea frezei sale chiar si in timpul orelor.Acesta, pieptanele, este unul din mistagogii (ajutoarele) lui X, fiindu-I fidel in permanenta si ajutandu-l in situatii criza cum ar fi o suvita rebela .Aici putem observa lupta tipica dintre bine si rau , suvita reprezentand incarnarea raului.
Un alt mistagog, este reprezentat de fixativul uimitor care il foloseste ce reuseste sa imobilizeze in loc toata claia de par a dumnealui.De altfel, in tinerete sunt sigur ca a facut reclama la Taft 3 Wetter : “Ploaia –parul rezista;Copii insolent ce nu si-au invatat lectia-parul rezista ;Salariile scad-parul rezista dar devine alb”.
X1 a fost un personaj neofit, ce si-a schimbat conditia in nenumarate randuri, din profesor in rezident al spitalului 9 si viceversa.Cadrele medicale de la Spitalul 9 reprezinta un personaj colectiv, mistagog ce il ajuta pe protagonist sa ramana pe drumul cel bun.
Totodata este caracterizat prin fapte si vorbe.Memorabile sunt vorbele sale la vederea dezinteresului emanate de elevii sai :”Ba buturugi”,”Sunteti Lemne” “In picioare buturugilor”.Aici se pot observa calitatile sale de paramielog, imprumutand un limbaj popular, prelucrat prin filtrul gandirii sale profunde de suprafata - pe care il aplica ingenios , astfel orice reproducere s-ar face in pierdere.
O scena semnificativa in definitivarea sa ca personaj dilematic, oarecum balzacian,este scena petrecuta in apropiere de Craciun, cand a explicat semnificatia bradului “brad-rad-ad-d, b-b-b-b-rad”.Totodata aceasta repetitive simbolizeaza miscarea brauniana a neuronilor sai aflat in descompunere.Alta scena, estea cea in care a declarat, dup ace s-a uitat pe un geam mazgalit , murdar, ca “Vad ingeri!”.Aceasta poate fi o metafora plasticizanta pentru oamenii in salopete verzi ce venisera sa ia gunoiul.Intradevar, aceia sunt ingeri caci fara ei am trai printre munti de gunoaie.
Personaj complex, greu de definitivat, datorita conditiei sale de sacru (profesor) si profan(nebun) se poate incadra alaturi de eroii lui Victor Hugo.Datorita oscilatiilor sale, intre note mari-note mici si datorita vestimentatiei sale- e un personaj balzacian.Datorita realismului dur care ne era prezentat de catre dumnealui , ar fi in stilul unui Emil Zola .Datorita trairilor sale interioare , devine prin definitie un caracter tolstoian.Unii critici –colegi- il aseamana cu un Hamlet esuat in mod lamentabil.Cert e, ne-a marcat 4 ani de existent,mie in mod personal mi-a marcat anii in carnetul de note.Oricum este unul dintre protagonistii acestui basm penibil popularo-cult-buildungsroman, lipsit de substanta , consistent si esenta – fara cap si fara pcioare vasazica –pe care noi il numim ciclu de invatamant.Avem de-a face cu fabulatiile unora de la putere ce ne testeaza in mod constant prin reforme si noi examene , cu protagonist-profesori- care nici ei nu stiu ce sa faca si asteapta indicatiile scenice iar noi, elevii nu suntem nimic altceva decat niste personaje episodice, ce suntem primii si ultimii care termina o scoala?

P.S. scuzati-mi va rog eventualele greseli de ortografie, mi-a fost prea lene sa double check it.

7 comentarii:

Studenta de la drept spunea...

Geniala descrierea. Nu e greu de ghicit personajul :D Si mie mi-a marcat existenta. Mi-a dat un 3 de ziua mea, toata lumea stie asta.

Ana. spunea...

Mai stiti ca vreo 2 ani am crezut ca are peruca?:))

SuddenVision spunea...

Asa e Ana =)), ii statea prea bine parul :))

Studenta de la drept spunea...

Chiar ne gandeam cum sa-l demascam :)) Faceam tot felul de scenarii cum ar fi sa punem o sarma deasupra usii, iar peruca sa se prinda de ea cand urma sa intre in clasa. Of, ce amintiri!

SuddenVision spunea...

da, hmm ce amintiri, dar uite ajuta-ma acuma sa decid pe cine voi mai "analiza" , ce profesor, bineinteles nu Tr.., pe ea o lasam la urma :))

Studenta de la drept spunea...

Madame stii tu cine, ca doar ai fost mai des la orele ei decat la germana.
Sau nuuu, how about "ştejar"?:D:D

SuddenVision spunea...

Hmm, "shtejar" ar fi o alegere potrivita pentru o dupa-amiaza insorita ca astazi :))

About Me

Fotografia mea
Rm.Valcea, soon Cluj, Romania
"Life is a moderately good play with a badly written third act." Truman Capote